Vis
In deze les draait het allemaal om vis. Vis bakken, pocheren, en papilotte, paneren enzovoorts.
Vis is er in alle soorten en maten en moet dus in elke soort en maat anders mee worden omgegaan.
In deze les leert men hoe:
- Vis en papilotte te bereiden
- vis te pocheren
- kabeljauw te paneren
- vis op de juiste manier te bakken
Foto 2.1: Vissoorten Foto 2.2: En Papilotte
Hier de opdrachten die moesten worden gedaan in de les:
Opdrachten
Alle opdrachten zijn voor 2 personen:
Opdracht 1
Vis ‘en papilotte’
Haal een stuk aluminiumfolie waar stukje vis “en papilotte” in past.
Ga uit van 100 gram zalm en wat groenten en kruiden naar keuze ( selderij, dille etc.)
Maak het pakketje klaar en schuif het in de oven.
Opdracht 2
Vis pocheren
Maak per 2 tal een visbouillon van tablet, en pocheer (per 2 tal een filet) een tilapilafilet.
-
Tilapilafilet vind je in de diepvries.
-
Let op de richtlijnen pocheren uit receptenleer en controleer steeds de temperatuur van het pocheervocht.
-
Gebruik een passende pan, laat de filet in de pan zakken met een schuimspaan.
Opdracht 3
Paneer een stukje kabeljauw om er een visstick van te maken. (paneerstraat).
Let bij het bakken en paneren op de kritische punten.
Opdracht 4
Demonstratie van het bakken van een vis.
Ontdooien van rode mul m.b.v. stromend koud water
3 a 4 minuten
Ontdooien van rode mul m.b.v koud water
10 minuten
Per 2-tal bak je een rode mul.
Het bakken van rode mul met olie
-
Haal de rode mul door de olijfolie.
-
Bak de mooiste kant van de rode mul als eerste en leg deze kant in een hete koekenpan.
-
Plaats het paletmes boven op de rode mul en druk even op de hele vis zodat de rode mul tijdens het bakken niet omhoog krult.
-
Volg het bakproces aan de zijkant van de rode mul.
-
Keer de rode mul halverwege de baktijd op de juiste wijze om. Steek het paletmes onder de rode mul in plaats van aan de zijkant.
Bak de andere kant van de rode mul.
Proef de verschillende bereidingsvormen van vis naast elkaar en noteer aan welk manier van bereiden je de voorkeur geeft.
|
uiterlijk |
geur |
mondgevoel textuur |
smaak |
Vis ‘en papilotte’
|
licht gekleurd, roze
|
gestoomd, groente achtig |
|
|
Vis gepocheerd
|
wit
|
|
|
|
Vis sticks
|
lichtbruin, goudbruin
|
|
|
ziltig, lekker! |
Vis gebakken
|
rood, wit
|
|
|
|
Welke bereidingstechniek heeft jouw voorkeur en waarom ?
- gebakken, dit vind ik toch het malst en lekkerste smaken en ruiken.
Na deze opdrachten volgde er nog een Proeverij van vis, schaal en schelpdieren, zeegroente. ( o.a verzorgd door de koks en leraren)