Vis

In deze les draait het allemaal om vis. Vis bakken, pocheren, en papilotte, paneren enzovoorts.
Vis is er in alle soorten en maten en moet dus in elke soort en maat anders mee worden omgegaan.
In deze les leert men hoe:

- Vis en papilotte te bereiden
- vis te pocheren
- kabeljauw te paneren
- vis op de juiste manier te bakken

 

Foto 2.1: Vissoorten                                                Foto 2.2: En Papilotte

Hier de opdrachten die moesten worden gedaan in de les:

Opdrachten

Alle opdrachten zijn voor 2 personen:

 

Opdracht 1

Vis ‘en papilotte’

Haal een stuk aluminiumfolie waar stukje vis “en papilotte” in past.

 

Ga uit van 100 gram zalm en wat groenten en kruiden naar keuze ( selderij, dille etc.)

 

Maak het pakketje klaar en schuif het in de oven.

 

Opdracht 2

Vis pocheren

Maak per 2 tal een visbouillon van tablet, en pocheer (per 2 tal een filet) een tilapilafilet.

  1. Tilapilafilet vind je in de diepvries.

  2. Let op de richtlijnen pocheren uit receptenleer en controleer steeds de temperatuur van het pocheervocht.

  3. Gebruik een passende pan, laat de filet in de pan zakken met een schuimspaan.

 

Opdracht 3

Paneer een stukje kabeljauw om er een visstick van te maken. (paneerstraat).

Let bij het bakken en paneren op de kritische punten.

 

 

Opdracht 4

 

Demonstratie van het bakken van een vis.

 

Ontdooien van rode mul m.b.v. stromend koud water

3 a 4 minuten

 

Ontdooien van rode mul m.b.v koud water

10 minuten

 

 

Per 2-tal bak je een rode mul.

 

Het bakken van rode mul met olie

  1. Haal de rode mul door de olijfolie.

  2. Bak de mooiste kant van de rode mul als eerste en leg deze kant in een hete koekenpan.

  3. Plaats het paletmes boven op de rode mul en druk even op de hele vis zodat de rode mul tijdens het bakken niet omhoog krult.

  4. Volg het bakproces aan de zijkant van de rode mul.

  5. Keer de rode mul halverwege de baktijd op de juiste wijze om. Steek het paletmes onder de rode mul in plaats van aan de zijkant.

Bak de andere kant van de rode mul.

 

 

Proef de verschillende bereidingsvormen van vis naast elkaar en noteer aan welk manier van bereiden je de voorkeur geeft.

 

 

uiterlijk

geur

mondgevoel

textuur

smaak

Vis ‘en papilotte’

 

 

licht gekleurd, roze

 

 

 

gestoomd, groente achtig


zacht


zacht, delecaat en soepel

Vis gepocheerd

 

 

 

wit

 


vissig


zacht
 


vis achtig, veel water

Vis sticks

 

 

lichtbruin, goudbruin

 

 


vettig, ziltig


knapperig, zacht

 

ziltig, lekker!

Vis gebakken

 

 

 

rood, wit

 


boterachtig, visachtig


stevig, zacht


smeuig

 

Welke bereidingstechniek heeft jouw voorkeur en waarom ?
- gebakken, dit vind ik toch het malst en lekkerste smaken en ruiken.

 

 

Na deze opdrachten volgde er nog een Proeverij van vis, schaal en schelpdieren, zeegroente. ( o.a verzorgd door de koks en leraren)