Tomatensoep

Woensdag 7 December kwam Pierre Wind les geven op de HAS. Voor deze les moest men een thuisopdracht maken. De thuisopdracht was 3 tomatensoepen met elkaar vergelijken, waarvan er 2 “kant-en-klare” tomatensoepen waren. De ander moest men uit het boek Kookook halen. De soepen werden beoordeeld op een aantal criteria. Het uiterlijk van de soep, de kleur, de geur, de textuur, het mondgevoel en de smaak. Ik ben zelf niet zo'n grote fan van tomatensoep, maar ik heb het geprobeerd en met wat hulp van mijn familie zijn we tot een gezamenlijk oordeel gekomen. Ten slotte het eindoordeel, want welke is nou favoriet en waarom?

1.1 Tabel: beoordeling tomatensoepen.

 

De stevige tomatensoep uit blik van UNOX

De zelfgemaakte verse tomatensoep uit Kookook

De tomatensoep uit pak van UNOX

Uiterlijk

-Minestronesoep -Vermecelli

-Vetlaagje

-Pompoensoep

-Geen vulling behalve ballen

 

-Goulashsoep

-Dik, Grof

Kleur

-Mooi rood

-Bleek

-Dof licht oranje

-Donker rood

Geur

-Sterke tomaatgeur

-Zoetig

-lichte vleesgeur

-Kruidig

-Fris

-Gedroogde tomaat

-Kruidig

-Sterke tomaatgeur

Textuur

-Redelijk vloeibaar met vermecelli

-Yoghurt textuur

-Glad

-Vloeibaar

 

-Dik

-Grof

-Veel stukken groente, ballen, pulp

Mondgevoel

-Veel vermecelli

-Creme achtig

-Zacht

-Vloeibaar

-Klonterig

-Grof

-Variatie in hardheid van stukken

Smaak

-Licht Zoet

-Redelijke Tomatensmaak

-Slappe tomaatsmaak

-Kruidig

-Sterke tomatensmaak

-Veel smaak variaties

-Groente overheerst licht

 

Foto 2.1: Unox uit blik        Foto 2.2: Unox uit zak                      Foto: 2.3 Verse tomatensoep

Gebruikgemak

 

Het blik en het pak waren beide van Unox, ze hadden ook dezelfde gebruikaanwijzingen op de verpakking staan: 1,5 minuut in de magnetron, roeren, en nogmaals 1 minuut in de magnetron. Of de soep verwarmen in een pannetje op het vuur. De kant-en-klare soepen waren dus prima op het gebied van gebruikgemak. De soep uit het Kookook boek, viel ook reuze mee. Het duurde in totaal maar 30 minuten en het enige wat men nodig had naast de ingredienten waren een soeppan en een staafmixer! Alle soepen waren dus voorzien van een makkelijke bereiding.

 

Eindoordeel

 

Zoals ik al eerder had vermeld, ben ik niet dol op tomatensoep. Ik lust van kleins af aan al geen rauwe tomaten. Ik lust bijvoorbeeld wel pasta's en gedroogde tomaten. Heel raar, maar tja ik krijg het nou eenmaal niet door mijn keel. Gelukkig had ik een paar zeer enthousiaste familieleden die dolgraag voor mij proefde. Ik heb de soepen wel zelf geprobeerd maar veel positieve woorden kwamen er niet uit mijn mond. Mijn familieleden konden het prima omschrijven en hadden ieder een favoriet: Mijn moeder vondt de verse Kookook tomatensoep het lekkerst, en mijn vader en broertje de tomatensoep van unox uit pak. Qua geur, want de geur vindt ik nog geen eens zo aangenaam, had ik gekozen voor de Unox tomatensoep uit blik, deze rook namelijk zoetig en kwam meer richting de chinese tomatensoep geur aroma's.
 

Foto 2.4: Links uit blik, midden vers, rechts uit pak