Tentamen Blok 2: Soep concept

Voor het kookkunst tentamen blok 2 was het thema: Maak 2 amuse soepjes met daarom een heen een concept. Alle 2 de soepjes moeten echter op basis zijn een groentenbouillon die vooraf thuis is gemaakt. Ook de groentensoep (puur) moet geserveerd worden als amuse soepjes. Uiteindelijk serveert ieder dus 3 soepjes geheel in stijl van haar of zijn gekozen concept!

 

GOLDEN SPICES

 

Op de wereld zijn er duizende specerijen te vinden. Van kaneel tot gember en van kruidnagel tot nootmuskaat. Maar ook in de specerijen is er een duur klassement. Als men aan mensen vraagt wat de duurste specerij van de wereld is, is het antwoord regelmatig Saffraan. Dit is goed, want Saffraan staat op nummer 1 in de top 3 van de duurste specerijen. Saffraan is een rode stamper van saffraankrokus. Hoewel de specerij rood is, laat het na verwerking in een product een gele kleur achter. Saffraan smaakt intens, licht zoet, bitter en een beetje muffig. Op nummer 2 staat Vanille. Vanille is een gefermenteerd peul, na verhitting en droging is de peul een soort “stokje” geworden. Dit stokje bevat zaadjes en deze zaadjes kunnen worden gebruikt om een gerecht of product te aromatiseren. Vanille is zoet en lichtbitter en wordt daarom ook vaak in zoete gerechten gebruikt. Op de derde plaats staat Kardemom. Kardemom is ook een peul met daarin zaadjes. Deze zaadjes hebben een zoete, scherpe geur. Kardemom wordt veel gebruikt in een specerijenmix, zoals speculaaskruiden en kerrie. Van deze 3 specerijen heb ik saffraan en vanille gekozen om in mijn soepen te verwerken.

Foto 4.1 spices

 

 Hier de 3 recepten:

GroenteBouillon

Voor 6 personen

(2xgroentebouillon,2xbasis gebondensoep,2xbasis heldere soep)

Voorgerecht

Bereiding: 75 minuten

Ingredienten:

100 gram champignons

½ venkel

1 tomaat

1 winterpeen

2 middelgrote uien

1 prei

2 stengels bleekselderij

5 takjes peterselie

2 takjes tijm

1 laurierblaadjes

4 zwarte peperkorrels

1 knoflookteen

2 tl zout

25 gram boter

2 liter water

 

Materialen

Grote soeppan

Zeef

Snijplank

Mes

Touw

Soepkommen

 

Handelingen:

Smelt de boter in een soeppan

Bak de ui- en preiringen zachtjes ca. 5 minuten

Was de champignons en snijd de champignons in plakjes

Snij de snoeptomaatjes door de midden

Snij de winterpeen, bleekselderij, venkel in plakjes

Voeg de groenten bij de ui- en preiringen

Schenk het water erbij en voeg de specerijen en bladselderij toe

Bind de kruiden met een touwtje aan elkaar (peterselie, tijm) en voeg ze bij de soep

Breng het vocht, zonder deksel, op een matig hoog vuur aan de kook

Draai het vuur laag en leg de deksel schuin op de pan.

Laat de bouillon zachtjes ca. 1 uur trekken

Zeef de bouillon

Kritieke Punten:

 

Laat ze niet kleuren!

 

 

 

 

 

 

 

Gebruik het liefst een rollade touwtje

 

 

 

 

 

 

Men kan ook een theedoek/pouleerdoek gebruiken, maar die mag niet in de was zijn  geweest, i.v.m smaakverandering

 

 


Foto 4.2: Saffraan

Mosterdsoep met saffraan & kip

Voor 2 personen

Voorgerecht

Bereidingstijd: 45 minuten

Ingredienten:

25 gram boter

30 gram bloem

500 ml groente bouillon

1 grote gekookte kippenborst

1 envelopje saffraan

Droge witte wijn

2 el mosterd

1 kleine ui

Room

Peper

Zout

 

Materialen:

1 kleine soeppan

2 steelpannen

Spatel

Snijplank

Mes

Lepel

Houten lepel

Soepkommen

Handelingen:

Versnipper een kleine ui

Smelt de boter in een steelpan met een dikke bodem en fruit de ui erbij

Voeg de bloem toe en maak van de boter en de bloem een glad mengsel (roux)

Voeg beetje bij beetje de groentebouillon bij de roux

Week de saffraan in een klein beetje droge witte wijn

Na dat de binding perfect is geworden, voeg de saffraan bij het mengsel inclusief de wijn

Versnipper de gekookte kippenborst tot draadjes en stukjes

Voeg de kippenborst stukjes bij de soep

Als aller laatst voeg de mosterd bij de soep en roer goed

Breng op smaak met room, peper en zout

 

 

Kritieke Punten:

Let op dit is een blanke soep, dus kijk uit voor verkleuring

 

 

 

Tot het een glad maar vloeibaar mengsel is

 

 

 

De soep kleurt geler vanwege de saffraan

 

 

 

 

De scherpte van mosterd is namelijk heel vluchtig

 

 

Foto 4.3: Vanille

Garnalensoep met kokos & vanille

Voor 2 personen

Voorgerecht

Bereidingstijd: 30 minuten

Ingredienten:

50 gram kleine garnalen

500 ml groentebouillon

Kokosmelk

1 limoen

1 vanille stokje

½ chilipeper

½ prei

Droge Witte wijn

50 gram taugé

Zout

Peper

 

Materialen:

1 kleine soeppan

Houten lepel

Mes

Schoteltje

Steelpannetje

Soepkommen

Handelingen:

Marineer de hollandse garnalen in wat kokosmelk en limoensap

Snij het vanille stokje open, schraap de zaadjes eruit en doe de zaadjes bij de marinade

Snij het witte gedeelte van de prei in ringen en fruit ze heel kort.

Verwarm de groente bouillon

Bak de garnalen kort in een steelpan

Snij een halve chilipeper zo fijn mogelijk

Als de bouillon warm is voeg dan de taugé, prei,chilipeper en garnalen erbij

Breng op smaak met witte wijn, zout en peper

 

Kritieke Punten:

 

 

Voor garnering, bewaar de stokjes!

 

 

 

 

 

 

Zorg ervoor dat de soep zo helder mogelijk blijft (garnalen)

 

 

EINDCIJFER= 7,3