Tentamen Blok 3: Fingerfood
 

Voor het kookkunsttentamen blok 3 moest men een opdracht volmaken.
De opdracht luidden: Maak een finger-food hapje
voor de International Day op het HAS Den Bosch.
Dit hapje moet tevens duurzaam zijn en origineel.
Genoeg ruimte dus om een leuk concept te verzinnen.

Mijn idee is ontstaan uit verschillende onderwerpen:
– Den Bosch
– Bossche Bollen
– Frambozen & Zomer
– Chocolade & Vrouwen

Het product dat ik heb gecreëerd is een mini bossche bol/soes,
met een vulling van slagroom en frambozen coulis.
Vaak vinden vrouwen een bossche bol te groot, te machtig en vooral
veel te veel calorieën bevatten. Ook bevat het geen fruit en frisheid.
Maar toch houden wij vrouwen ervan en dat komt alle door: DE CHOCOLADE.
Hier moest dus een oplossing voor gevonden worden. Een mini choco soes
met een luchtige slagroom/frambozen vulling. De heerlijke smaak
van fairtrade chocolade ( de chocolade kan gewoon niet weg toch dames?!)
gecombineerd met gezonde maar vooral frisse en biologische frambozen.
Een tintje vrouwelijk dus, maar ook een man kan er zeker van smullen.
Een klein beetje Den Bosch met een klein beetje frisse
vrouwelijkheid, maakt een chocoholic zeker glimlachen..

Foto 2.1: Tony Chocolonely                            Foto 2.2: Raspberry Maxx

 


 

Informatie op de kubus:

Waarom frambozen?
Niet zo maar frambozen! Maar frambozen van Raspberry-Maxx.
Raspberry-Maxx is een
biologische frambozenkwekerij gelegen in het peeldorp Meijel op de grens van Limburg en Brabant. Hier doen zij hun best de lekkerste, gezondste en kwalitatief hoogstaande frambozen te telen en frambozenproducten te maken. Er worden verse frambozen verkocht en ook van hun eigen frambozen heerlijke producten gemaakt. Raspberry-Maxx loopt graag voorop om een duurzame toekomst te vormen, dit doormiddel van biologische teelt en heel veel liefde! Voor hun staat er een ding vast over duurzaamheid en dat is: Dat duurzaamheid de enige manier is om mensen met elkaar en in harmonie, met alles wat leeft op deze blauwe planeet te laten leven en beleven. Dit vind ik een prachtig motto en vind het dus goed passen in het concept duurzaamheid.

Fair Trade Chocolade

Fair trade bevordert de duurzame ontwikkeling in de internationale handel, met name bij de export van arme landen naar rijke Westerse landen. Fair trade betekent dat bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in 3de werelds landen een eerlijke prijs krijgen voor hun exportproducten. Tony chocolonely heeft daarnaast ook nog een stempel. De Slaafvrije stempel. De chocolade die voor Tony chocolonely is gemaakt is niet in contact gekomen met slavernij of kinder slavernij. Dit maakt het product duurzaam maar vooral eerlijk. Slavernij zou nergens te wereld moeten bestaan maar helaas kan dit niet totaal worden verkomen. Maar elke bijdrage telt en wordt uiterst gewaardeerd. Dit is waarom ik voor deze chocolade heb gekozen.


 


 

 

Choco soezen met slagroom en frambozen coulis

20 stuks.

Bereidingstijd: 1 uur

Ingredienten
 

Soezen:

100 ml water
– 50 gr Boter (kamertemperatuur)
– 50 gr Bloem (gezeefd)
– 2 eieren
– snufje zout

 

100 gr Fair trade Toney chocolonely Pure chocolade
 

125 gr rijpe frambozen ( Raspberry Maxx)
– 50 gr poedersuiker
– citroensap

– 200 ml slagroom



 

Materialen

Kom
Garde
Steelpan
Vork
Mes
Pureermachine
Kookpan
Mixer
Houten lepel
Spuit mond en spuit zak

Bereiding

– Verwarm de oven op 210 graden Celcius.
– Doe de boter, water en het zout in een steelpan en breng dit aan de kook.
– Haal de pan van het vuur en roer de bloem er met een houten spatel goed doorheen.
– Zet de pan weer op het vuur en blijf roeren tot het deeg als een bal van de bodem loslaat.
– Haal de pan van het vuur en laat het beslag afkoelen.
– Roer één voor één de eieren door het beslag totdat ze goed zijn opgenomen.
– Verdeel het beslag met een spuitzak in kleine hoopjes op de bakplaat.
– Bak de soezen in ca. 20 min. gaar en bruin. Laat de soezen afkoelen.
– Verwarm een pan met water en zet daarin een kom en smelt de chocolade: au bain marie.
– Neem een lepel en versier de soezen met chocoladen slierten.
– Laat de soezen met chocolade harden in de koelkast.
– Was de frambozen en doe ze in de mixer/pureerder.
– Voeg de poedersuiker en citroensap toe en klop het tot een vloeibare puree.
– Laat de coulis koud worden in de koelkast.
– Klop de slagroom op met een mixer.
– Meng de slagroom met wat frambozen coulis en vul met een spuitzak de soesjes vol.
– Smullen maar!!!

Kritieke Punten

 

 

 

 


Na circa. 1 minuut.

Het afkoelen is belangrijk anders stollen de eieren bij het toevoegen.

 


Zorg voor voldoende tussenruimte omdat de soezen rijzen tijdens het bakken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Niet de hard en niet te zacht anders krijg je boter of nog vloeibare slagroom.



Foto 2.3: De frambozen soezen!

EINDCIJFER: 7,8!