Kroket Trend

THUISOPDRACHT:

Maak een innovatieve kroket die past bij een huidige Food Trend.
Hou rekening met een doelgroep, trend en hoe/waar de kroket geconsumeerd kan worden.

Trend: Neo Fast Food

Tegenwoordig moet alles in deze wereld steeds sneller en dat snelle staat al

snel gelijk aan goed, was fastfood de laatste 10 jaar synoniem aan heel slecht.

Snel kon gewoon niet goed zijn. Toch heeft niemand er iets op tegen om groenten

te wokken of te stomen. Terwijl dit vaak nog sneller gaat dan een hamburgertje

bakken. Hoewel fastfood nooit van de aardbodem zal verdwijnen en iedereen nog

wel eens toe is aan een lekkere vette hap, is er nu ook een trend op het gebied

van fastfood. De zogenaamde Neo Fast Food. Het is ook “gemaksfood”, maar dan

groener en gezonder en dat is een goede ontwikkeling. Mooie voorbeelden van

Neo Fastfood zijn: De aziatische wokmaaltijden, hot dogs met truffel saus, burgers

met een andere draai plus een verhaal en andere gezonde kort bereidbare hapjes!

 

Waarom Coquilles Crocket?

Coquilles zijn het snoep van de zee. Het zachtste en meest delecate vlees dat een

schelpdier kan hebben. Vandaar dat er ook een redelijk prijskaartje aan hangt maar

dat niet alleen, het diertje bevat ook zeer veel calcium en eiwitten wat ieder mens

nodig heeft. Tevens wordt er naar de kroket vaak negatief gekeken vanwege het

hoge vet en calorie gehalte. Door de rund te vervangen voor een roux met coquilles

stukjes ben ik er zeker van dat de smaak zachter en luxer is. De trend Neo Fast Food

past bij deze kroket, want de kroket wordt in een nieuw jasje gestopt met een wat

luxer product. Hopelijk trekt die ook een andere groep mensen, misschien wel degene

die slecht opkijken tegen de originele kroket. Ook leuk is dat de kroket zeker restaurant

waardig is, en hier bedoel ik mee een sterren restaurant. Wie wil er nou niet een

Coquilles Crocket als amuse of tussengerecht

 

 

 

 

 

Coquilles Crocket

Voor ca. 6 stuks

Bereidingstijd: 2,5 uur

Gerecht: bijgerecht/ snack

Ingredienten:

 

200-250 gr Coquilles vlees zonder kuit
– 1 gelatine blaadje
– 30 gr boter

30 gr bloem
– 200 ml visbouillon
– zout, peper
– citroensap
– fijngesneden dille
– 1 groot ei
– ca. 6 el paneermeel
– olie om in te frituren

 

Materialen:

 

Mes
– Kom
– Water
– Steelpan
– Garde

Houten spatel

Bord
– Koelkast
– Vork
– Lepel
– Frituurpan
– Keukenpapier

 

Bereiding:

 

Snijd het vlees in kleine stukjes.
– Week de gelatine ca. 3 min. in een kommetje met koud water
– Smelt de boter in de pan, roer de bloem erdoor en laat het mengsel al roerende zachtjes 1 minuut pruttelen.
– Giet er al roerende op een matig hoog vuur ca. 1/3 van de afgemeten bouillon bij en roer tot het mengsel kookt en glad gebonden is. Voeg scheutje voor scheutje de rest van de bouillon toe, roer het mengsel na iedere toevoeging glad.
– Draai het vuur dan laag en laat de saus, onder af en toe roeren , nog ca. 3 min. zachtjes pruttelen.
– Roer van het vuur af de uitgeknepen gelatine door de saus. Voeg het vlees toe en breng de ragout op smaak met zout, peper, citroensap , dille en dragon.
– Spoel een groot diep bord af met koud water en giet de ragout erin. Strijk de bovenkant glad en laat de massa afkoelen en in de koelkast door en door koud en stijf worden ( ca. 1,5 uur liefst langer)
– Klop in een diep bord het ei los met 2 el water en strooi wat paneermeel in een ander bord.
– Verdeel de afgekoelde ragout in ca. 6 gelijke porties en vorm er met 2 lepels of met natgemaakte handen kroketten van.
– Wentel de kroketten eerst door het ei en vervolgens door het paneermeel.
– Laat de kroketten ca. 20 min drogen.
– Verhit de frituurolie op 180 graden Celcius.
– Bak de kroketten in 3 – 5 min. goudbruin.
– Laat de kroketten op keukenpapier uitlekken en serveer met een lekkere frisse saus, zoals ravigotten etc.

EET SMAKELIJK!

Kritieke Punten:

 

 

 


Hoe bruiner de boter smelt hoe donkerder de roux.


Pas op, beetje bij beetje!
 

 

 

 

 




Hoe stijfer, hoe minder snel hij uit elkaar valt.





Natte handen, want anders plakt de ragout overal en nergens op je handen!

herhaal dit dubbel of zelfs 3x! Hoe dikker de paneerlaag, hoe knapperiger de kroket.