Deeg & Beslag

In deze les wordt het onderwerp deeg en beslag besproken en uitgevoerd.
Want hoeveel degen en beslagen zijn er wel niet!
Deze les was voor bedoeling om zoveel mogelijk verschillende dingen te kunnen maken en bespreken.
In deze les leer je hoe:

- verschillende zandtaartdegen te maken
- soezen maken
- broodje bapao maken
- yoghurt cake maken
- Soda Bread bereiden


Foto 4.1: Soezen

Foto 4.2: Sprits

 

De Opdrachten :

 

Voordat de les begon had iedereen de opdracht gekregen om een volkswijsheid te verzinnen rondom het gebied van bakken van koek of gebak.Welke tip wil je door geven aan een ander ?

Ik had opgegeven: EEN CAKE AAN HET BAKKEN MET STUKJES ROZIJN ETC ERIN? POEDER DE STUKJES VAN TE VOREN WAT IN MET BLOEM, DIT VOORKOMT DAT ZE TIJDENS HET BAKKEN NAAR DE BODEM ZAKKEN.

Een andere thuisopdracht was:

Per 2 tal bak je thuis een cake voor een cake proeverij.

Ga opzoek naar of maak een eigen recept, gebruik geen standaard cakemix of cakemeel.

Noortje en ik hebben samen een Yoghurt-kersen cake gemaakt. Helaas was die niet geheel mooi gelukt.
Hij was te hard en nog niet luchtig van binnen.

De Opdrachten in de les


Het Zanddeeg is al van te voren gemaakt.

Neem per 4 personen 40 gram deeg van iedere deeg soort.

Markeer het bakpapier welk deeg soort je waar neerlegt.

Rol iedere deeg soort uit en steek daar met daarvoor bestemde ringen 4 koekjes uit.

Leg die koekjes op het bakpapier bij de juiste aanduiding.

We rollen de stukjes deeg uit met behulp van baklaatjes zodat het deeg overal even dik is.

 

Na het bakken kijken we naar de verschillen van de koekjes en vullen het onderste schema in.

 

ZANDTAART DEEG
Ingrediënten:

Deeg 1

50 gram bloem, Snufje zout, 25 gram kristalsuiker,

40 gram koude boter.

 

Deeg 2

50 gram bloem, Snufje zout, 25 gram basterdsuiker,

40 gram koude boter.

 

Deeg 3

50 gram bloem, Snufje zout, 25 gram poedersuiker,

40 gram koude boter.

 

 

 

 

Koekje

kristalsuiker

Koekje

basterdsuiker

Koekje

Poedersuiker

Uiterlijk koekjes

 

 


donker


middel

 

licht

Zoetheid

 

 


matig


zoet

 

zoet

Mondgevoel

 

 

 

knapperig


Slap

 

Knapperig

Vormvast

 

 


Ja


Beetje

 

Ja

 

Welke heeft de

 

voorkeur en waarom

 

 


Poedersuiker is het lekkerst!, meest knapperig en zoet

 

Bereid per 2 tal soezen voor met het recept uit Kookook!
Na de soezen in de oven te hebben gezet begin je per 2 tal aan 4 broodjes Bapao.
Na bezig te zijn geweest met de Bapao begin aan de yoghurtcake.
En als laatst maak een Soda bread

Alles af??? SMIKKELEN MAAAR!!!