Maillard Reactie

De allerlaatste les van blok 3 ging in zijn geheel over de maillard reactie.
De maillard reactie is een reactie tussen eiwitten en suikers waardoor een bruine kleur ontstaat (brood, vlees, etc.)

In deze les worden op deze manieren dit onderwerp behandeld:

- maillard reactie bij varken en kippen vlees
- karamelsaus maken!
- Tarte Tatin maken!


Foto 6.1: Karamelsaus

Foto 6.2: Tarte Tatin

Opdrachten:

 

3.1. Maillard reactie bij varkensvlees en kipfilet

 

3.2. Karamelsaus met gezouten boter

 

3.3. Tarte Tatin van appel, spek en stroop

 

Opdracht 3.1. wordt per keukenblok gemaakt!

Opdracht 3.2. en 3.3. maak je per 2 personen

 

tabel 3.1 varkensvlees

 

 

Gemarineerd vlees in honing

Ongemarineerd vlees

 

Kleur

 


Goudbruin glans kleur


Doffe kleur, beige

 

Geur

 


zoet


olie

 

Smaak

 


Zoet, kipsmaak, licht aangebrand

 

Droog, smaakloos

 

Conclusie

 

Lekker

Minder lekker

 

Tabel 3.2 kipfilet

 

 

Kipfilet 1 in lysine met lactose

Kipfilet 2

 

Kleur

 

zwart

Roze/wit

 

Geur

 


aangebrand


viezig

 

Smaak

 


N.vt


N.vt

 

Conclusie

 

Niet eetbaar


Niet eetbaar ( te taai)


Tabel 3.3 Karamel en Tarte Tatin

 

 

Karamel

Tarte Tatin

 

Kleur

 


Lichtbruin


Licht bruin/geel

 

Geur

 


Mierzoet!

 

Stroop, appel, versgebakken geur

 

Smaak

 

 

Als echte zoete karamel


Zoet, hartig (ham)

 

Conclusie

 

Heerlijk!

Heerlijk!