Vegetarische Hamburger

THUISOPDRACHT:

Zoek uit welke vleesvervangers er op de markt zijn. Waar zijn die van gemaakt?
Maak vervolgens een geheel eigen vegetarische hamburger!

r
Foto 1: Marokkaans vegetarische Hamburger eindresultaat.

 

Waarom een Marokkaans vegetarische hamburger?
- Ik heb gekozen voor deze hamburger want de hallal cultuur heeft niet altijd veel te vinden qua hamburgers in een normale supermarkt. Daarnaast vind ik de kruiden en specerijen keuzes in de marokkaanse keuken erg lekker en sterk van smaak. Dit sterke heeft een vegetarische burger al snel nodig!

 

Het recept

 

Marokkaans vegetarische Hamburger

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 min.

Gerecht: Hoofd gerecht

Ingredienten:

 

4 Maisbroodbolletjes (zacht)

Babyleaves

1 Sinaasappel
– 1 blik artisjokharten
– 180 gr biologische tofu roerbakgehakt
– Mayonaise
– Gedroogde abrikozen
– Gedroogde dadels
– Kaneel
– Ras El Hanout
– Munt
– Koriander
– Zout & Peper

Olijfolie


 

Materialen:
 

Mes

Staafmixer
– Snijplank
– Bakpan
– Sateprikker

Bereiding:

 

Haal de artisjokharten uit blik en knijp het vocht er goed uit.
– Mix met een staafmixer de harten tot een soort vlezige pasta.
– Voeg op smaak de Ras El Hanout, zout en peper toe.
– Snij 6-8 takjes van koriander fijn en voeg die toe aan de artisjokpasta.
– Mix de tofu roerbakgehakt samen met de artisjokpasta tot een samenhangende geheel, niet te plakkerig maar ook niet te droog.
– Verdeel het mengsel over 4 bollen en maak die plat tot een burger.
– Bak de Burgers in olijfolie goudbruin.
– Snijd per burger een plak sinaasappel en strooi daar wat kaneel over.
– Mix de mayonaise samen met de gesneden abrikozen en dadels.
– Snijd de 4 broodjes en doe als eerst de babyleaves op de broodjes verdelen.
– Vervolgens doe je de hamburger erop, met daarbovenop de mayonaise en vervolgens het plakje sinaasappel.
– Ten slotte kan je als garnering nog een sateprikkertje bovenin het broodje steken en garneren met muntblaadjes.

EET SMAKELIJK!!!!

Kritieke Punten:
 

Anders krijgt je een te natte burger.

Er mag redelijk wat Ras El Hanout in want het tofu vlees heeft weinig smaak.
Te plakkerig: de burger blijft bij het bakken aan de pan plakken.
Te droog: hij valt uit elkaar.
Niet te hoog vuur want anders is hij te snel bruin.

 

 

 


Laat je burger niet te lang wachten anders wordt het een zompige burger!

 

 

Vleesvervangers

Tegenwoordig is men steeds meer van het biologisch en duurzaam eten. Vandaar dat er steeds meer vleesvervangers op de markt zijn gekomen. Het assortiment kan verschillen tussen producten die sprekend op vlees lijken en proeven, of producten die totaal nieuw zijn en nog maar weinig mee is geexperimenteerd. Hier een aantal random vleesvervangers:

  • Eieren:

Eieren zijn goede vleesvervangers. Ze bevatten ijzer en vitamine A en B. Voor vegetariërs geldt dat je iets meer eieren per week kunt gebruiken dan vleeseters.

 

  • Pitten, Noten en Pinda's:
    Noten leveren voldoende ijzer en redelijk veel vitamine B1, maar geen B12. Wel zijn het volwaardige vleesvervangers. Ze bevatten echter wel veel vet en dus veel calorieën. Het vet in noten en pinda’s is grotendeels onverzadigd.

 

  • Peulvruchten:

Met een portie peulvruchten vervang je zowel aardappels als vlees. Ze zijn rijk aan eiwitten. B-vitamines, voedingsvezel, ijzer en andere mineralen. Peulvruchten bevatten geen B12.

 

  • Good Bite:

Goodbite is een goede vleesvervanger. Aan dit product is ijzer en vitamine B12 toegevoegd. Goodbite is onder andere verkrijgbaar als roerbakstukjes, shoarma, hamburgers, schnitzels, rookworst, gehakt, kroket en frikandel. Goodbite is gemaakt van tarwe- en erwteneiwit.

 

  • Seitan:

Seitan bevat wel ijzer maar geen B-vitamines. Het is dus niet helemaal een volwaardige vleesvervanger. De basis van seitan is een deeg van tarwemeel en water. Dit deeg wordt net zolang uitgespoeld tot alleen de gluten overblijven. Door de gluten te koken ontstaat seitan.

 

  • Soja:

Soja is een goede vleesvervanger, omdat er ijzer en vitamine B1 in zit. Soja bevat van nature geen vitamine B12, maar aan sommige kant-en-klare sojaproducten is het toegevoegd. Tofu en tempé zijn sojaproducten.

 

  • Tahin, hummus en falafel:

Tahin is een pasta van sesamzaad die bijvoorbeeld op brood gegeten wordt. Tahin wordt ook gebruikt in hummus. Dit is een vegetarische pasta van gemalen kikkererwten. Falafel is gemaakt van gestampte kikkererwten of tuinbonen met kruiden. Dit mengsel wordt meestal gefrituurd.

 

  • Tempé:

Tempé is rauw eetbaar, maar aan marineren en bakken wordt meestal de voorkeur gegeven. Tempé is een koek van zachtgekookte sojabonen. Deze is behandeld met een schimmel waardoor het een lichtzure smaak krijgt.
 

  • Tivall:

Tivall-producten worden verijkt met vitamine B12 en ijzer en zijn daarom geschikte vleesvervangers. Het assortiment bestaat uit balletjes, burgers, schijven, worstjes, rondo’s en groenteproducten. Tivall-vleesvervangers zijn gebaseerd op tarwe en soja.

 

  • Tofu:

Tofu (tahoe) kan zonder verhitting in salades of als broodbeleg gegeten worden. De smaak is onuitgesproken. Tofu is gemaakt van gemalen sojabonen. De melk die hierbij ontstaat, wordt met een zuursel gestremd. Daardoor klonteren de eiwitten samen in een vaste vorm.

 

  • Valess:

Aan Valess is wel ijzer toegevoegd, maar geen vitamine B1 of B12. Omdat het van melk gemaakt is, zit er wel van nature voldoende vitamine B12 in. Het is dus een volwaardige vervanger van vlees. Valess is gemaakt van magere melk en algen.
 

  • Vivera:

Vivera is verrijkt met ijzer en vitamine B12. Het is een goede vervanging voor vlees. De producten variëren van soufflés, worsten, burgers, nuggets en er is zelfs een jus verkrijgbaar. Vivera wordt gemaakt op basis van soja die niet genetisch gemodificeerd is.

 

  • Quorn:

Quorn-producten bevatten weinig ijzer. Er zit ook geen vitamine B12 in deze producten. Daarom is Quorn geen volwaardige vleesvervanger. Het is gemaakt van plantaardig eiwit, verwant aan paddestoelen.